Deze gemarineerde en gegrilde aubergine is heerlijk als bijgerecht voor bij de feestdagen of als groente voor bij het avondeten. Super makkelijk, snel en lekker. Ingrediënten:
2 aubergines 8 eetlepels olijfolie Honing 2 theelepel oregano 2 theelepel tijm citroensap (van 1 citroen) 200 gram belegen geitenkaas Bereiding: 1. snijd de kontjes van de aubergine en snijd deze vervolgens in de lengte in dunne plakken (circa 8 tot 10 plakken per aubergine) 2. doe de olijfolie, oregano, tijm en citroensap in een diep bord en haal de plakjes aubergine marineren. 3. verwarm de grillpan, barbecue of koekenpan en bak de aubergine goud bruin op wat hoger vuur. Circa 2 a 3 min per kant. 4. Serveer de aubergine met wat (Beemster)honing en geraspte belegen of oude geitenkaas. Smullen maar. Eetsmakelijk! Tip: vervang de honing voor balsamicosiroop.
0 Opmerkingen
Niks is lekkerder dan verantwoord snacken. Deze zoete aardappelfrietjes, met een krokante korst van Grana Padano laten je bij elke maaltijd weer genieten. Heerlijk om te serveren met knoflooksaus of truffelmayonaise. Ingrediënten:
2 zoete aardappels 200 gram Grana Padano 3 eetlepels olijfolie 2 eetlepels bloem snuf zout snuf peper snuf paprikapoeder snuf Italiaanse kruiden Bereiding: 1. Verwarm de oven voor op hetelucht 200 graden of boven en onder warmte 180 graden. 2. Snijd de kontjes van de zoete aardappel af en indien gewenst schil ze. Snijd ze vervolgens in dunne reepjes van circa 2 cm dik. 3. Dep de zoete aardappelfrietjes droog en doe ze gelijk in een mengkom. 4. Voeg de olijfolie en de bloem en kruiden toe en meng dit goed door elkaar. 5. Doe bakpapier op de bakplaat van de oven en verspreid de frietjes erover. Zorg dat ze niet op elkaar liggen, want dan worden ze zacht. 6. Bak de frietjes in de oven gedurende 30 min. 7. Rasp ondertussen de Grana Padano. 8. Schep na 30 min de frietjes om en bestrooi deze met de Grana Padano en bak nog circa 8-10 min af tot de parmezaan een korstje heeft gevormd over de frietjes. 9. Laat de zoete aardappel circa 5 min afkoelen voor je deze van de bakplaat afhaalt en serveert. Lekker om te serveren met truffelmayonaise of knoflooksaus. Eet smakelijk! Het voorjaar nadert en dan is een makkelijke frisse maaltijd bij mij altijd wel welkom. Deze overheerlijke Kaas Prei Flan gemaakt met onze pittig belegen is lekker, simpel en een complete maaltijd voor circa 4 personen te serveren met gebakken aardappeltjes. Bereiding:
1. Zorg ervoor dat alles voorgesneden, geraspt en klaar ligt en verwarm de oven voor op 2oo graden hetelucht. 2. Smelt de boter in de pan en laat de prei hier ongeveer 10 min in smoren. 3. Voeg de paprika toe en bak op middelhoog vuur deze mee met de prei 4. Voeg de hamblokjes, peper en paprika poeder toe. (Ik heb hier geen zout toegevoegd, aangezien in de kaas en ham al genoeg zout zit, mocht je dit wel willen kan je dit altijd toevoegen). 5. Klop in een kom de eidooiers los samen met de crème fraîche, basilicum, Boursin, 200 gram geraspte kaas en peper. 6. Vet de ovenschaal in. 7. Schep met een schuimspaan de prei in de ovenschaal. Zorg ervoor dat de prei goed uitlekt. 8. Verdeel het creme fraîche-eimengsel erover. 9. Verdeel de laatste 100 gram geraspte kaas over de Kaas Prei Flan. 10. Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak in circa 20 min licht goudbruin. Lekker om te serveren met gebakken aardappeltjes. Eet smakelijk! Het wordt steeds kouder en hoe lekker is het dan om een vegetarische soep te eten die een boost aan vitamine geeft. Deze soep met lekker veel pit is heerlijk voor een koude regenachtige dag. Of gewoon omdat het lekker is. Ingrediënten:
300 gram Klaver Geitenkaas Contadino (geraspt) 1,5 kilo (fles)pompoenen 1 grote winterpeen 3 rode uien 4 tenen knoflook 1 eetlepel gedroogde tijm 1 theelepel gedroogde chiliflakes 2 laurierbladen flinke scheut olijfolie snufje peper 2 groente boulionblokjes 250 ml kookroom Bereiding: 1. Pak een grote braadslee of ovenschaal en verwarm de oven voor op 200 graden. 2. Maak de wortel en de pompoenen schoon door deze te schillen en de zaden te verwijderen. 3. Snijd de wortel en pompoen in blokjes van circa 3 cm en de uien in grove stukken. 4. Doe alles in de braadslee met een flinke scheut olijfolie, de tijm, chiliflakes, laurierbladen, peper en de 4 hele schoongemaakte knoflooktenen en meng het goed door elkaar. 5. Doe de ovenschaal in de oven en rooster de pompoen circa 30 min in het midden van de oven. 6. Rasp de Klaver Geitenkaas Contadino. 7. Kook 1,5 liter water en doe dit in een pan samen met de 2 blokjes groente boulion. 8. Wanneer de pompoen klaar is verwijder dan de laurierbladen en doe de rest van de groente in de pan bij de groente boulion. 9. Voeg de kookroom toe en gebruik een staafmixer om de pompoen fijn te pureren tot een echte soep. 10. Voeg af en toe wat geitenkaas toe tot circa 250 gram in de soep zit. (De rest kan je gebruiken om te serveren). Eetsmakelijk! Tip: Lekker met een lekker warm broodje uit de oven met onze verse smeerbare geitenkaas van La Lys. Het zonnetje schijnt. De avonden worden langer en hoe lekker is het dan om lekker in het zonnetje te gaan borrelen. Met dit brood maak jij jouw borrelplank compleet. Natuurlijk ook heel lekker bij een frisse bouillon of soep. De lente- en herfstmelange is een heerlijke romige kaas met heerlijke kruiden die dit brood net even anders maken. Ingrediënten:
250 gram Lente melange (geraspt) 2 middelgrote uien, in ringen 1 eetlepel (Beemster)honing 250 gram bloem 1 zakje droge gist (7 gram) 150 ml water 25ml olijfolie + extra 1,5 tl zout Verse rozemarijn Zout + Peper Grofzeezout Bakpapier Bereiding: 1. Zeef de bloem en meng de 1,5 tl zout erdoor. 2. Meng het gist met 150 ml water en laat dit even wellen. 3. Maak een kuiltje in de bloem (ik doe dit altijd op het aanrecht zodat ik voldoende ruimte heb om het deeg te kneden straks). 4. Giet in het kuiltje het water met het gist erin samen met de olijfolie. 5. Meng dit langzaam door elkaar en pak met de lepel beetje voor beetje het bloem mee. 6. Kneed dit vervolgens tot een soepel deeg. (Het kan even duren voordat je deeg soepel is en niet meer plakt. Geen stress, maar geduld het komt echt goed). 7. Vet een beslagkom in met wat olijfolie en leg het deeg erin. Dek de kom vervolgens af met een schone vochtige theedoek en laat dit op een warme plek minimaal 45 min rijzen. Het deeg moet zich verdubbelen. 8. Verwarm een koekenpan met een beetje olijfolie en fruit hierin de uienringen tot de uien glazig worden. Voeg wat zout en peper toe en meng vervolgens de honing met de gekruiden uien. 9. Bak de uien goed door en blijf roeren tot de ui mooi gekarameliseerd is. 10. Verwarm de oven voor op 200 graden (boven onder warmte, voor hetelucht op 180 graden). 11. Bekleed een bakplaat met bakpapier en vorm het deeg met je handen tot een rechthoek. 12. Maak met je vingertoppen kleine kuiltjes in het luchtige deeg. 13. Verdeel de gekarameliseerde uien over het deeg samen met wat verse rozemarijn. 14. Bestrooi het brood vervolgens met de geraspte Lentemelange kaas. 15. Bak het brood af in circa 25 á 30 minuten. Voor bij het ontbijt/lunch of bij de borrel. Een echte kaas liefhebber heeft maar al te graag een plakje kaas op brood. Aan de lijn? Gestopt met brood eten? Deze crackers zijn heerlijk te beleggen met een plakje kaas of doe er wat geraspte kaas doorheen voor een heerlijke cracker bij de borrel. Voor zo of met een favoriete spread. Ingrediënten:
125 gr. Gebroken lijnzaad 50 gr. Pompoenpitten 50 gr.Zonnebloempitten 25 gr. Sesamzaad Indien gewenst (100 gr. Pittig belegen geraspt). 1 tl. Zout 180 ml water Bereiding: 1. Doe alle zaden en pitten in een kom. 2. Voeg zout en water toe. 3. Meng het goed door elkaar. 4. Laat het mengsel circa 30 min staan tot al het water is opgenomen en er een beslag is ontstaan. 5. Verwarm de oven voor op 175 graden en meng op het laatste moment de kaas door het mengsel (kaas is ook weg te laten) 6. Leg een bakpapier op de bakplaat en verspreid het mengsel daarop. 7. Pak een tweede vel bakpapier en leg deze op de zaden en pitten. 8. Verspreid met de platte kant van de handen de zaden en pitten over de gehele bakplaat zodat er een dunne goed verdeelde laag ontstaat. 9. Bak de crackers droog in circa 25 min. Kijk tussendoor even of de crackers niet te bruin worden en draai ze na 15 min even om. Zodat de onderkant ook mooi droogt. 10. Laat de cracker even afkoelen en snijd hem met een groot scherp mes in circa 20 even grote stukken. Eetsmakelijk! Super makkelijk, maar vooral hele lekkere knapperige kaaskoekjes. Voor een feestelijk moment of gewoon omdat het lekker is. Dit is een basisrecept en dus naar eigen wens verder op smaak te brengen of gewoon om zo te laten.
Variatietips:
- Voeg voor nog meer bite een theelepel paprika of kerriepoeder door. Dit geeft een wat kruidige smaak, maar is ook een beetje een zoetmaker. - Gebruik wat Tomaat-Olijf kaas, voeg een snufje rozemarijn of oregano toe en je hebt heerlijke kaaskoekjes met een Italiaanse twist. - Voor de pittige eters kan er ook wat chili flakes toegevoegd worden om er een hartige-pittige snack van te maken. Makkelijk te bereiden, in een korte tijd, weinig ingrediënten en ook geschikt voor een minder budget.
Een overheerlijk recept voor de gure koude dagen voor circa 3 a 4 pers. Ingrediënten: 350 gram Wipprecht Oud Snijbaar of de kaasrestjes uit de koelkast 50 gram roomboter of bakboter 1 grote ui of 2 kleine 1 L groentebouillon ( 2 blokjes ) 40 gram bloem 200 ml kookroom 2 takjes peterselie peper en zout Snuf foelie of nootmuskaat. Bereiding: 1. Verwarm de roomboter in een pan en snijd de ui in kleine snippers. 2.Wanneer de boter bruin is bak de uien 10 minuten op laag vuur met wat peper, zout en foelie naar smaak. Zorg ervoor dat de ui goed glazig is geworden. 3. Maak 1 liter groentebouillon 4. Voeg de bloem toe aan de uien en laat dit 1 minuut zachtjes doorbakken. Dit moet echt een beetje gaan binden. 5. Voeg al roerend een derde bouillon en de circa 300 gram kaas (geraspt) toe en blijf roeren tot het glad en gebonden is en voeg al roerend de rest van de bouillon en de kookroom toe. 6. Serveer de soep met wat losse geraspte kaas er nog overheen en een takje peterselie. Zet dit samen met een brood op tafel en je hebt een goede maaltijd. Eet smakelijk! Heerlijk voor bij de borrel of bij de lunch.
Ingrediënten: 400 gram uitgelekte kikkererwten (bewaar het lekvocht! ) 120 gram tahin of sesampasta 3 tenen knoflook citroensap van 2 citroenen (circa 80 ml) 10 gram gemalen komijn 1 dl olijfolie 200 gram Hollandse geitenkaas met fenegriek 1 tl paprika poeder Bereiding: 1. Laat de kikkererwten uitlekken en vang het lekvocht op, bewaar een aantal kikkererwten voor de garnering. 2. Pel de knoflook, plet de tenen en snijd deze zo klein mogelijk of gebruik een knoflookpers. 3. Rasp de geitenkaas en meng dit door je hummus. 4. Voeg de uitgelekte kikkererwten, tahin, knoflook, komijn en citroensap bij elkaar en dit met de staafmixer tot een stevige pasta. 5. Voeg lekvocht van de kikkererwten en de olijfolie toe tot de gewenste dikte. 6. Pureer het geheel ongeveer 2 minuten tot een egale en gladde pasta. 7. Voeg naar wens een snufje zout en/of peper toe. 8. Serveer de hummus in een mooie schaal met de overgebleven kikkererwten, paprika poeder en eventueel nog wat peterselie, mochten jullie dat in huis hebben. Eet smakelijk! Deze heerlijke kaasrolletjes zijn mild van smaak en een echte liefhebber bij kinderen. Heerlijk voor bij de borrel met het warme weer. Dit recept is goed voor 25 kleine rolletjes, maar ook te maken voor 15 grotere rolletjes.
Ingrediënten: 300 à 400 gr. Milde Klassieker 300 gr. Mascarpone 1/2 citroen Flinke snuf zout en peper 2 tl. Rozemarijn 75 gr. Walnoten gepeld 1. Schaaf 25 plakjes kaas met een breedte van circa 2 à 3 cm. 2. Doe de mascarpone in een schaaltje. 3. Rasp de buitenkant van de citroen en voeg deze toe samen met de sap. 4. Breng de mascarpone verder op smaak met de rozemarijn en met zout en peper naar smaak. 5. Hak de walnoten, dit kan wat fijner of wat grover waar jullie van houden en meng deze vervolgens door de mascarpone. 6. Leg de plakjes kaas open en verspreid de walnotencrème over het plakje en rol deze vervolgens op. 7. Laat de rolletjes een uur opstijven in de koelkast. Variantietip: - Houd je van pittig, vervang de Milde Klassieker dan voor de Pikante Klassieker. - Voeg Italiaanse of Provençaalse kruiden toe voor een iets kruidiger effect. |
DayenneKoken is een van mijn favoriete bezigheden naast het verkopen van kaas op de markt. Makkelijke en heerlijke kaasrecepten deel ik hier graag met jullie. Archieven
November 2024
Categorieën |